Somborski kotlić 2008

Tradicionalna turističko-zabavna manifestacija „Somborski kotlić“, takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, biće po 12. put održana u subotu, 19. jula, s početkom u 20.00, na trgu Svetog Trojstva, poznatijem kao Ćelavi trg u Somboru. Organizacija je poverena Turističkoj organizaciji opštine Sombor. Na centralnom gtadskom trgu riba će se krčkati u preko 300 kotlića, a kao i svake godine, hiljade ljudi družiće se, igrati i pevati. Biće popunjeni i svi okolni kafići i bašte. 

Kotizacija iznosi 2.500 dinara, a učesnici dobijaju pet kilograma očišćene ribe, sto s mestima za osam osoba, mesto za loženje i drva. Učesnici koji žele da se takmiče za neku od nagrada treba da uplate 3.000 dinara. Zainteresovani mogu da se prijave turističkoj organizaciji do 16. jula. Tri najbolja paprikaša biće nagrađena.

Osim takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša i bogatog pratećeg programa, gde će nastupati somborski tamburaši sa gostima, organizatori manifestacije odlučili su da po tri nagrade dodele najlepše aranžiranim stolovima i najveselijim društvima, kao najstarijem i najmlađem kuvaru ribljeg paprikaša. 

Ova turističko-zabavna manifestacija pobudila je veliko interesovanje. Očekuje se 4.000 posetilaca, a Somborci jedino mogu da žale što nemaju veći trg, pa da se riba, kao u Baji u Mađarskoj, kuva u 2.500 kotlića, za 25.000 ljudi. 

Tekst: Slobodan V. Petrović

Pogledajte još