Svedok naveo Šakale kao izvršioce

0

Svedok Zoran Rašković, koji je odbio mere zaštite na suđenju za ratni zločin u selu Ćuška na Kosovu, detaljno je u ponedeljak kao neposredni očevidac, opisao ubistva civila u tom selu, maja 1999. godine, označivši neke od pripadnika jedinice "Šakali" kao neposredne izvršioce.

Rašković (33) je ranije u ponedeljak na suđenju pripadnicima paravojne formacije „Šakali„, rezervnog sastava policije i Teritorijalne odbrane optuženim za ratni zločin nad civima u selu Ćuška, odbio mere zaštite i zatražio da svedoči pod punim imenom i prezimenom i bez isključenja javnosti.

Svedok koji je tada imao 20 godina rekao je da je napad na selo 14.maja 1999. naredio pokojni komandant jedinice „ŠakaliNebojša Minić zvani „Mrtvi„, recima: „Krećemo u lov na Nemce„.

Rašković je naveo da su Šakali, čiji je i on pripadnik bio, krenuli raspoređeni u četiri grupe i raširili se svuda po selu.

„Delimo se u 4 grupe, prvu predvodi 'Mrtvi', sa njim je 'Vampir', 'Ćale' je u drugoj grupi, 'Bulat' sa njim, 'Buba', treću grupu vodio je 'Ranko Bosanac', a četvrtu 'Šumadija'. Grupe kreću u četiri pravca. Sećam se da su dva Albanca, srednjih godina, pitali jel treba nešto da se uradi, i da ih je 'Vampir' sasekao uz put“, posvedočio je Rašković.

Po optužnici, kao nadimak okrivljenog Abdulaha Sokića, navodi se“Vampir„, nadimak „Ćale“ imao je optuženi Srećko Popović, nadimak „BubaZoran Obradović, nadimak „Bosanac„, Ranko Momić, a Kastro je bio Slaviša Kastratović.

„Niko nije pucao na nas. Nigde nisam video teroristu“
, istakao je svedok, navodeći da je bio neposredni očevidac zločina koje su počinili okrivljeni Popović, Obradović i Ranko Momić.

Svedok je rekao da je „Ćale“ streljao trojicu Albanaca, kao i da je video kada je „Buba“ ubio dete na šta su se, kako je naveo, i najkrvoločniji u jedinici zgrozili.

Prema njegovom svedočenju, „Buba“ je prilazio Albancima s leđa i ubijao ih tako što im „prospe mozak“.

Svedok je rekao da je teško opisati rečima ono što se događalo u selu Ćuška i da kao najgoru scenu koju je u životu video pamti kada je Ranko Momić silovao trudnu Albanku koju je zatim ubio, ispalivši joj nekoliko mataka u leđa.

BEOGRAD, 26. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.