U Fiat-u japansko radno vreme

KRAGUJEVAC, 27. decembar 2011. (FoNet) - Taj nov način raspodele radnog vremena je po ugledu na pojedine japanske kompanije, saznaje FoNet u Samostalnom sindikatu FAS.

Prema navodima potpredsednika Samostalnog sindikata FAS Zorana Markovića, sa početkom serijske proizvodnje novog modela, zaposlene očekuje i novo radno vreme, po ugledu na japanske proizvođače automobila.

Novo radno vreme će biti primenjeno od početka serijske proizvodnje novog modela. Predviđeno je da radnici rade u dve smene, četiri dana po 10 sati, što znači da će nedeljno imati 40 radnih sati, u skladu sa Zakonom, rekao je Marković.

On je objasnio da takvo radno vreme, zbog uštede energenata, primenjuju japanski proizvođači automobila Tojota i Suzuki, i da taj model u Japanu daje dobre rezultate.

Tojota i Suzuki primenjuju taj model preraspodele radnog vremena zbog uštede energenata i on u Japanu daje dobre rezultate. Zbog toga je i Fiat pribegao tom modelu koji je znatno štedljiviji i isplativiji, rekao je Marković.

Marković je, međutim, dodao da takvo radno vreme predstavlja veće opterećenje za radnike, navodeći da je neizvesno mogu li se domaći radnici brzo i uspešno prilagoditi takvom načinu rada.

Pitanje je kako će oni izdržati desetočasovno radno vreme. Pogotovu će biti teško radnicima u drugoj smeni koja će trajati od 19 popodne do pet sati ujutro, rekao je Marković.

Pogledajte još