U VW nema zvanja zaposlenih posle radnog vremena

Ni stručnjaci za produktivnost nipošto ne misle da su takvi pozivi radnicima u njihovo slobodno vreme dokaz nekakve velike marljivosti - nego pre svega hronična nesposobnost njihovog šefa da upravlja svojim i tuđim vremenom i resursima, piše Deutsche Welle.

Zato je i u koncernu Volkswagen bilo moguće postići dogovor kakav se ne viđa često: server je tako programiran da prestaje prosleđivati elektronske poruke na službene mobilne telefone tačno 30 minuta nakon što se završilo njihovo (klizno) radno vreme. Tišina traje sve do pola sata pre početka radnog vremena sledećeg radnog dana.

To pravilo važi za preko 1.100 saradnika automobilskog koncerna na nižem i srednjem nivou upravljanja.

Visoki zvaničnici koncerna VW-a, čije fabrike su ionako razmeštene po čitavom svetu pa tamo zaista "sunce nikada ne zalazi", i dalje odmah dobijaju poruke kada su poslane, a poštede u slobodno vreme su izuzeti i saradnici koji su plaćeni izvan redovnih okvira.

Saradnici Volkswagena su s velikim zadovoljstvom pozdravili ovu nagodbu uprave i radničkog veća. Doduše, VW je oduvek bio na glasu kao koncern koji uveliko poštuje zahteve (stalno zaposlenih) radnika, ali i u ovom koncernu su svesni da menadžeri koji su "izgoreli" (takozvani burn-out-sindrom), nikome ne koriste.

(Economy.rs, 27. decembar 2011.)

Pogledajte još