Olimpijada nagomilala grčki dug

0

Olimpijske igre u Atini imale su ulogu u nagomilavanju velikog spoljnog duga Grčke, zbog kašnjenja radova, rekao je danas predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog.

Mogu iskreno reći da su igre 2004. učestvovale u stvaranju duga. Ako pogledate dug Grčke, dva ili tri procenta mogu se pripisati troškovima Olimpijade„, rekao je Rog grckom dnevniku Katimerini prilikom posete Atini.

Predsednik MOK-a je rekao i da smatra da je organizacija Igara u Atini mogla biti i povoljnija da su svi radovi izvedeni na vreme.

„Bilo je kašnjenja zbog kojih se moralo raditi u dodatnim smenama i noću što povećava troškove„, dodao je predsednik MOK-a.

Nekoliko objekata na kojima su održana takmičenja 2004. završeno je neposredno pred igre a dodatni troškovi koje je Atina morala da plati iznosili su oko 13 milijardi evra.

Veliki i neočekivani izdaci u organizaciji Olimpijade u Atini bile su i mere bezbednosti koje su značajno pooštrene posle terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001.

Takođe, neki od objekata izgrađenih za Olimpijske igre nemaju održivu upotrebu posle 2004. godine.

Ipak, Rog je ocenio da je organizacija i održavanje Igara u Atini bilo „ostvarenje sna„.

Grčka je prva zemlja u Evropi koja je upala u dužničku krizu. Nacionalni dug je veći od 350 milijardi evra što je 160 odsto BDP-a te zemlje.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.