The Streets na Exitu

Hej, pa mi smo klečali zbog The Streets!!! Problem? Ni najmanje! Majk Skiner je ušao u Hol slavnih Mejn stejdža!

N.E.R.D. – ko?! Eksploziju boja na nebu, već tradicionalnu za otvaranje Exita, vrlo odgovorno tvrdimo, zaslužili su samo The Streets! Gospodine Skiner, dobrodošli u Hol slavnih Mejn stejdža!

Let’s Push Things... Backward!

Samo na kratko idemo nazad... u 2002. godinu. U vreme kada je pažnju mogih ukrao prvi album The Streets “Original Pirate Material“, a Exit slavio svoj drugi rođendan.

Dečko iz Birmingema Majk Skiner, poznatiji kao The Streets, na tragu originalne miksture britanskog garaža, hip hopa i elektronske muzike, brzo je uzleteo do jedne od liderskih pozicija na moraju-doći-na-Petrovaradinsku tvrđavu-listi. Tekstovi ovog “uličnog pesnika“ počinju pričom o mladom čoveku sa velikim snom o muzici koja će “gurnuti stvari napred“.

U nastavku priče – na drugom, nešto mračnijem konceptualnom albumu “A Grand Don't Come for Free" sa hitovima “Dry Your Eyes”, “Blinded by the Lights” i “Fit But You Know It" – isti taj momak traži svoje mesto u svetu, nešto/nekog na koga može da računa.

I kroz treći album “The Hardest Way to Make an Easy Living", nastavljamo da “živimo” paralelno sa Majkom, sada nešto drugačijim – zvezdom koja je prodala milione albuma i u tome se malo izgubila.

Sa tri albuma, propalom diskografskom etiketom Beats, Internetom šouom Beat Stevie, blogovanjem, aktivnim MySpace-životom, hiljadama pređenih kilometara i odsviranih koncerata, Majk Skiner je ušao u svakodnevicu fanova iskrenošću koja otvara vrata londonskih klubova, ortačkih “bleja”, srca svih tih fit devojaka… ilegalnih “stvarčica”… svakodnevnog života kakav on poznaje.

Konačno na Exitu!

Majk Skiner i njegova ekipa, koju čine vokal, gitara, klavijature, bubnjevi i DJ, konačno su došli u Srbiju. Neki od nas ga godinama čekaju. Predugo! Onda možete da zamislite oduševljenje kada je M.I.A. “postala” The Streets u najavama prvog dana Exita.

Mnogima su se dlanovi znojili iščekujući Nightwish. Poštujemo.

Potom, Farel Vilijams i N.E.R.D.. Tako “svetski veliki”, a nastup s energijom uvoda u prave zvezde večeri.

O njima više saznajte ovde i… ovde!

A onda… Bez razmišljanja, u prve redove! Ne tako uobičajena odluka.

Scena: vi, engleski i povremeno srpski jezik. Zaista, impozantan broj stranac na Exitu ove godine.

Svi s nestrpljenjem prate pripremanje bine.

I konačno... energična ekipa Majka Skinera izlazi na binu!

Zamislite koncert kome nije potrebno zagrevanje, kada publika poludi već na prve taktove, a svi na bini to osete i cene. U stvari, nadamo se da ne morate da zamišljate, jer ste bili tu, blizu nas koji smo skakali više od sat vremena na svaki hit The Streets. I Majk je skakao – toliko da mu umalo pantalone nisu završile na podu.

Sve što smo želeli da čujemo uživo, čuli smo: od “Has It Come To This” sa prvog albuma, preko "When You Wasn't Famous" sa poslednjeg do, verovali ili ne, Muse i The Prodigy. I zvučalo je neverovatno, eksplozivno, tako da biste i sledećeg dana mogli sve iz početka sa ovim momcima ispred vas.

Majk je jedna neodoljiva persona koja je pokazala poštovanje prema publici i samom festivalu ponavljajući naziv “Exit” bezbroj puta. Hej, pa mi smo i kleknuli kada nas je on ljubazno zamolio da to uradimo za Festival koji je nazvao “jedinstvenim”. I to uopšte nije bio problem?!

Neverovatno, ali klečali/čučali smo uz osmeh. Jedan od engleskih gostiju Exita prokomentarisao je začuđeno: “Gledao sam ga pre, ali ovako… nikada!” A onda je isti taj Englez pola sata tražio mobilni telefon koji je izgubio tu, tik uz ogradu koja nije uspela da odvoji The Streets od publike.

Silazio je u publiku, rukovao se sa mnogima, pohvalio nečiju frizuru, ostvario zadivljujuće ličan kontakt sa desetinama hiljada koji su se tog trenutka našli na Exitovom Mejn stejdžu.

Barem nekoliko prisutnih je pogodila Majkova rečenica: “Većina ovde nema pojma ko sam ja, ali nema veze – ovde smo zbog ovog predivnog Festivala.” Ipak, “izvadio se” kada je pogledao u nekoliko nas iz prvih redova (ovo “nas” je vrlo istinito!) i rekao: “Hej, pa vi znate sve stihove?!” Da, naravno da znamo!

Ovaj doživljaj ima snage da “vozi” do kraja Exita. Bili smo “zaslepljeni svetlošću” koji su Majk Skiner i njegova sjajna ekipa emitovali sa bine, ali i prijatno iznenađeni publikom koja ih je odlično prihvatila čak i ako verovatno površno znaju ko su.

Evo nekoliko poruka koje sa MySpace-stranice The Streets…

Hi, I was yesterday on your gig in Novi Sad/Exit…you were excellent!!!! Cheers from Novi Sad.

Thank you for the amazing show last night on Exit! Greetings from Belgrade!

Thank you for being on Exit yesterday… I was so happy! Kisses!

A mi poručujemo: “There's no excuses my friend”, hoćemo ponovo The Streets! Taman, pripremaju novi album…

Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još