"The Streets" na EXIT-u

Hej, pa mi smo klečali zbog "The Streets"! Problem? Ni najmanje! Majk Skiner je ušao u Hol slavnih Mejn stejdža!

N.E.R.D. – ko? Eksploziju boja na nebu, već tradicionalnu za otvaranje EXIT-a, vrlo odgovorno tvrdimo, zaslužili su samo "The Streets"! Gospodine Skiner, dobro došli u Hol slavnih Mejn stejdža! 


Let’s Push Things... Backward!

Samo nakratko idemo nazad... u 2002. godinu. U vreme kada je pažnju mnogih ukrao prvi album "The Streets" - "Original Pirate Material", a EXIT slavio svoj drugi rođendan.

Dečko iz Birmingema Majk Skiner, poznatiji kao "The Streets", na tragu originalne mešavine britanskog garaža, hip hopa i elektronske muzike, brzo je uzleteo do jedne od liderskih pozicija na moraju-doći-na-Petrovaradinsku tvrđavu-listi. Tekstovi ovog "uličnog pesnika" počinju pričom o mladom čoveku s velikim snom o muzici koja će "gurnuti stvari napred".

U nastavku priče – na drugom, nešto mračnijem konceptualnom albumu "A Grand Don't Come for Free", s hitovima "Dry Your Eyes", "Blinded by the Lights" i "Fit But You Know It" – isti taj momak traži svoje mesto u svetu, nešto ili nekog na koga može da računa.

I kroz treći album, "The Hardest Way to Make an Easy Living", nastavljamo da "živimo" paralelno s Majkom, sada nešto drugačijim – zvezdom koja je prodala milione albuma i u tome se malo izgubila.

(old_image) S tri albuma, propalom diskografskom etiketom "Beats", internet šouom "Beat Stevie", blogovanjem, aktivnim životom na MySpace, hiljadama pređenih kilometara i odsviranih koncerata, Majk Skiner je ušao u svakodnevicu fanova iskrenošću koja otvara vrata londonskih klubova, ortačkih "bleja", srca svih tih fit devojaka… ilegalnih "stvarčica"… svakodnevnog života kakav on poznaje. 

Konačno na EXIT-u!

Majk Skiner i njegova ekipa, koju čine vokal, gitara, klavijature, bubnjevi i di-džej, konačno su došli u Srbiju. Neki od nas ga godinama čekaju. Predugo! Onda možete da zamislite oduševljenje kada je M. I. A. "postala" "The Streets" u najavama prvog dana EXIT-a.

Mnogima su se dlanovi znojili iščekujući "Nightwish". Poštujemo.

Potom, Farel Vilijams i N.E.R.D. Tako "svetski veliki", a nastup s energijom uvoda u prave zvezde večeri.

A onda… Bez razmišljanja, u prve redove! Ne tako uobičajena odluka.

Scena: vi, engleski i povremeno srpski jezik. Zaista, impozantan broj stranac na EXIT-u ove godine.

Svi s nestrpljenjem prate pripremanje scene.

I konačno... energična ekipa Majka Skinera izlazi na binu!

Zamislite koncert kome nije potrebno zagrevanje, kada publika poludi već na prve taktove, a svi na bini to osete i cene. U stvari, nadamo se da ne morate da zamišljate, jer ste bili tu, blizu nas koji smo skakali više od sat vremena na svaki hit "The Streets". I Majk je skakao – toliko da mu pantalone umalo nisu završile na podu.

Sve što smo želeli da čujemo uživo, čuli smo - od "Has It Come To This" s prvog albuma, preko "When You Wasn't Famous" s poslednjeg do, verovali ili ne, "Muse" i "The Prodigy". I zvučalo je neverovatno, eksplozivno, tako da biste i sledećeg dana mogli sve iz početka s ovim momcima ispred vas.

(old_image) Majk je neodoljiva persona koja je pokazala poštovanje prema publici i samom festivalu, ponavljajući naziv EXIT bezbroj puta. Hej, pa mi smo i kleknuli kada nas je on ljubazno zamolio da to uradimo, za festival koji je nazvao jedinstvenim. I to uopšte nije bio problem!

Neverovatno, ali klečali-čučali smo uz osmeh. Jedan od engleskih gostiju EXIT-a prokomentarisao je začuđeno: 

- Gledao sam ga pre, ali ovako… nikada

A onda je isti taj Englez pola sata tražio mobilni telefon koji je izgubio tu, tik uz ogradu koja nije uspela da odvoji "The Streets" od publike.

Silazio je u publiku, rukovao se sa mnogima, pohvalio nečiju frizuru, ostvario zadivljujuće ličan kontakt sa desetinama hiljada koji su se tog trenutka našli na EXIT-ovom Mejn stejdžu.

Barem nekoliko prisutnih pogodila je Majkova rečenica: 

- Većina ovde nema pojma ko sam ja, ali nema veze – ovde smo zbog ovog predivnog festivala

Ipak, "izvadio se" kada je pogledao u nekoliko nas iz prvih redova (ovo "nas" je vrlo istinito!) i rekao: 

- Hej, pa vi znate sve stihove?!

Da, naravno da znamo!

Ovaj doživljaj ima snage da "vozi" do kraja EXIT-a. Bili smo "zaslepljeni svetlošću" koji su Majk Skiner i njegova sjajna ekipa emitovali sa bine, ali i prijatno iznenađeni publikom koja ih je odlično prihvatila, čak i ako verovatno površno znaju ko su.

Evo nekoliko poruka sa MySpace stranice "The Streets":

- Hi, I was yesterday on your gig in Novi Sad/Exit…you were excellent!!!! Cheers from Novi Sad.

- Thank you for the amazing show last night on Exit! Greetings from Belgrade!

- Thank you for being on Exit yesterday… I was so happy! Kisses!

A mi poručujemo: "There's no excuses, my friend". Hoćemo ponovo "The Streets"! Taman pripremaju novi album… 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Više fotografija pogledajte ovde.

Pogledajte još