"The Streets" na EXIT-u

0

Majk Skiner zavladao Mejn stejdžom!

Hej, pa mi smo klečali zbog „The Streets“! Problem? Ni najmanje! Majk Skiner je ušao u Hol slavnih Mejn stejdža!

N.E.R.D. – ko? Eksploziju boja na nebu, već tradicionalnu za otvaranje EXIT-a, vrlo odgovorno tvrdimo, zaslužili su samo „The Streets“! Gospodine Skiner, dobro došli u Hol slavnih Mejn stejdža! 


Let’s Push Things… Backward!

Samo nakratko idemo nazad… u 2002. godinu. U vreme kada je pažnju mnogih ukrao prvi album „The Streets“ – „Original Pirate Material“, a EXIT slavio svoj drugi rođendan.

Dečko iz Birmingema Majk Skiner, poznatiji kao „The Streets“, na tragu originalne mešavine britanskog garaža, hip hopa i elektronske muzike, brzo je uzleteo do jedne od liderskih pozicija na moraju-doći-na-Petrovaradinsku tvrđavu-listi. Tekstovi ovog „uličnog pesnika“ počinju pričom o mladom čoveku s velikim snom o muzici koja će „gurnuti stvari napred“.

U nastavku priče – na drugom, nešto mračnijem konceptualnom albumu „A Grand Don’t Come for Free“, s hitovima „Dry Your Eyes“, „Blinded by the Lights“ i „Fit But You Know It“ – isti taj momak traži svoje mesto u svetu, nešto ili nekog na koga može da računa.

I kroz treći album, „The Hardest Way to Make an Easy Living“, nastavljamo da „živimo“ paralelno s Majkom, sada nešto drugačijim – zvezdom koja je prodala milione albuma i u tome se malo izgubila.

S tri albuma, propalom diskografskom etiketom „Beats“, internet šouom „Beat Stevie“, blogovanjem, aktivnim životom na MySpace, hiljadama pređenih kilometara i odsviranih koncerata, Majk Skiner je ušao u svakodnevicu fanova iskrenošću koja otvara vrata londonskih klubova, ortačkih „bleja“, srca svih tih fit devojaka… ilegalnih „stvarčica“… svakodnevnog života kakav on poznaje. 

Konačno na EXIT-u!

Majk Skiner i njegova ekipa, koju čine vokal, gitara, klavijature, bubnjevi i di-džej, konačno su došli u Srbiju. Neki od nas ga godinama čekaju. Predugo! Onda možete da zamislite oduševljenje kada je M. I. A. „postala“ „The Streets“ u najavama prvog dana EXIT-a.

Mnogima su se dlanovi znojili iščekujući „Nightwish“. Poštujemo.

Potom, Farel Vilijams i N.E.R.D. Tako „svetski veliki“, a nastup s energijom uvoda u prave zvezde večeri.

A onda… Bez razmišljanja, u prve redove! Ne tako uobičajena odluka.

Scena: vi, engleski i povremeno srpski jezik. Zaista, impozantan broj stranac na EXIT-u ove godine.

Svi s nestrpljenjem prate pripremanje scene.

I konačno… energična ekipa Majka Skinera izlazi na binu!

Zamislite koncert kome nije potrebno zagrevanje, kada publika poludi već na prve taktove, a svi na bini to osete i cene. U stvari, nadamo se da ne morate da zamišljate, jer ste bili tu, blizu nas koji smo skakali više od sat vremena na svaki hit „The Streets“. I Majk je skakao – toliko da mu pantalone umalo nisu završile na podu.

Sve što smo želeli da čujemo uživo, čuli smo – od „Has It Come To This“ s prvog albuma, preko „When You Wasn’t Famous“ s poslednjeg do, verovali ili ne, „Muse“ i „The Prodigy“. I zvučalo je neverovatno, eksplozivno, tako da biste i sledećeg dana mogli sve iz početka s ovim momcima ispred vas.

Majk je neodoljiva persona koja je pokazala poštovanje prema publici i samom festivalu, ponavljajući naziv EXIT bezbroj puta. Hej, pa mi smo i kleknuli kada nas je on ljubazno zamolio da to uradimo, za festival koji je nazvao jedinstvenim. I to uopšte nije bio problem!

Neverovatno, ali klečali-čučali smo uz osmeh. Jedan od engleskih gostiju EXIT-a prokomentarisao je začuđeno: 

Gledao sam ga pre, ali ovako… nikada

A onda je isti taj Englez pola sata tražio mobilni telefon koji je izgubio tu, tik uz ogradu koja nije uspela da odvoji „The Streets“ od publike.

Silazio je u publiku, rukovao se sa mnogima, pohvalio nečiju frizuru, ostvario zadivljujuće ličan kontakt sa desetinama hiljada koji su se tog trenutka našli na EXIT-ovom Mejn stejdžu.

Barem nekoliko prisutnih pogodila je Majkova rečenica: 

Većina ovde nema pojma ko sam ja, ali nema veze – ovde smo zbog ovog predivnog festivala

Ipak, „izvadio se“ kada je pogledao u nekoliko nas iz prvih redova (ovo „nas“ je vrlo istinito!) i rekao: 

Hej, pa vi znate sve stihove?!

Da, naravno da znamo!

Ovaj doživljaj ima snage da „vozi“ do kraja EXIT-a. Bili smo „zaslepljeni svetlošću“ koji su Majk Skiner i njegova sjajna ekipa emitovali sa bine, ali i prijatno iznenađeni publikom koja ih je odlično prihvatila, čak i ako verovatno površno znaju ko su.

Evo nekoliko poruka sa MySpace stranice „The Streets“:

– Hi, I was yesterday on your gig in Novi Sad/Exit…you were excellent!!!! Cheers from Novi Sad.

– Thank you for the amazing show last night on Exit! Greetings from Belgrade!

– Thank you for being on Exit yesterday… I was so happy! Kisses!

A mi poručujemo: „There’s no excuses, my friend“. Hoćemo ponovo „The Streets“! Taman pripremaju novi album… 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Više fotografija pogledajte ovde.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.