Bez čega nema Nove godine u Srbiji?

Sarma

Krčka se od ranih jutranjih sati 31. decmebra, pa ko zna do kad. Stručnjaci kažu, " što se više podgrejava, sve je ukusnija". Sarma se "preseca“ ruskom salatom, spricerom, ili pivom. Pravi prilog je, kako kažu, iskusni ljubitelji ovog specijaliteta, proja uz sarmu. Najčešće se skuva toliko da možete da je jedete za doručak, ručak i večeru i narednih nedelju dana. Ovo jelo je i na meniju većine restorana u Beogradu.

Kalašnjikov

Ko zna da li bi ponoć stigla u Srbiju bez “Kalašnjikova“? Ova pesmica Gorana Bregovića u masovnoj je prazničnoj upotrebi u Srbiji. Nema stranca, koji ne bi ostao u čudu, kada bi mu neko preveo reči ove pesme, pod kojom u Srbiji „drhte stolovi“ i bez koje nema ni slavlja ni sahrane ...

Petarde, rakete i ostala vatrana skalamerija

I ko zna šta, pa i neko vatreno oružje. Nije retkost da vesti 1. janura počinju snimcima nesrećnika, koji su se malo više u "najluđoj noći zaigrali petardama" . Ima li slavlja bez pucanja, čisto da se nesreća otera, mnogi će shvatiti da ima, tek kada im neka petarda proleti preko nosa ...

(old_image)

Repriza

Srbi su, izgleda, jedan od retkih naroda, koji toliko voli Novu godinu da mora da je reprizira. Sve je isto, pa čak se i odbrojavaju poslednje sekunde do ponoći, čisto da se utvdi gradivo i da se ne zaboravi da je stigao i 2. januar.

Žikina dinastija

U mnogim domovima Her Žika je rado viđen gost za Novogodišnje praznike. Kada se odmorimo, i kada se slegne sarma, lakše se vari uz dogodovšitne Her Žike i njegovog prijatelja Milana. Pošalice "drvo se na drvo oslanja, vo na vola, a čovek na čoveka", ostaju svojevrsne mantre za dobro raspoloženje i u Novoj godini.

Rasol

Pošto se kupus, već u svakoj domaćinskoj kući, dobro ukiselio, red je i da se stomačni priblemi ili mamurluk leče ovim skoro najboljim narodnim lekom. Nema muke koju neće oterati dobar rasol.
Rasol od kiselog kupusa, čak je prema ocenama stručnjaka, najzdraviji preparat za lecenje od mamurluka, zbog svog sadržaja vitamina C.

(old_image)

Engleska premijer liga

U jednom od najjačih klupskih takmičenja u Evropi nema paze ni tokom Nove godine. Ima li šta lepše, od Nove godine na stadionu?

(old_image)

Bečki koncert

Letonski dirigent Maris Jansons dirigovaće 1. januara Bečkom filharmonijom na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu koji se prenosi širom sveta. Nije daleko taj Beč , putem Dunava zvuci nekog valcera lako doplove i do Srbije. Poseban šmek ovom koncertu daju zalutali trubači, koji vam dok slušate neki valcer mogu ispod prozora zatrubiti „Mesečina, mesečina aj’ oj..“

Četiri skakaonice

Srbija nikada nije imala predstavnika u takmičenju u ski skokovima, ali ima dosta ljubitelja ovog sporta, bez kojeg nema Nove godine. Tradicionalno, turneja počinje 30. decembra u nemačkom Obersdorfu, dok prvi dan Nove godine protiče u znaku Garmiš-Partenkirhena. Takmičenje traje osam dana a, najbolji skakači današnjice nastupaju i u Austriji i u Insbruku.

Slovenci

Nema Nove godine u Srbiji bez Slovenaca. Već dugi niz godina, slovenački turisti hrle u Srbiju tokom praznika. Zanimljivo je da su gosti iz Slovenije, uglavnom, mladi ljudi koji se ne sećaju bivše Jugoslavije, ali samouvereno tvrde da su novogodišnje žurke najbolje baš u Srbiji. Pa „srečno Novo leto“ ili „srećna Nova godina“, svejedno je bitno je da je srećno.

(old_image)

Pogledajte još