Toplo do petka, sneg u Beogradu u ponedeljak

Na jugu i u centralnoj Srbiji očekuje se sneg, dok će na severu zemlje sneg preći u kišu. Beogradske ulice zabeleće se od ponedeljka.

Prema procenama prognostičara, najhladnije će biti 9. i 10. januara, kada će u većem delu zemlje maksimalna dnevna temperatura biti oko nule.

Hronični bolesnici oprez
Temperaturne oscilacije, ali i promene u vazdušnom pritisku veoma smetaju hroničnim bolesnicima. - Na promenu atmosferskog pritiska svi hronični pacijenti reaguju. Astmatičari dobijaju gušenja, psihijatrijski pacijenti su posebno razdražljivi. Ono što se savetuje svima, bez obzira na to što je ovih dana lepo vreme, da ne izlaze bez potrebe napolje i da u stanu održavaju neku ujednačenu temperaturu. Naravno, obavezno da uzimaju terapiju koju im je lekar propisao - savetuje za "Blic" dr Aleksandar Marinković iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Od 13. januara još jedan topli talas

Ovo zahlađenje potrajaće oko nedelju dana, a onda od 13. januara predstoji još jedan topliji talas. Ova zima, bar do sada, blaža je od prošle, ali to, kako tvrde meteorolozi, nije ništa neobično. To sve spada u domen normalnih vremenskih oscilacija.

Meteorolozi tvrde da su ove ove visoke temperature daleko iznad proseka za ovo doba godine i da nisu ništa neobično. Tokom poslednjih nekoliko prethodnih možemo videti da smo svake zime u različitom periodu imali po nekoliko dana sa temperaturom iznad 10 stepeni Celzijusa.

Pogledajte još