Neizvesno dobijanje statusa kandidata EU

Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da bi odustajanje od evropskog puta bilo pogubno i da bi volela da rezultati dijaloga Beograda i Prištine idu u smeru da Srbija u martu dobije status kandidata.

"Naravno da je neizvesno (dobijanje statusa kandidata u martu). Da je izvesno, ja bih sa sigurnošću želela da obradujem i građane i sve nas. Naravno da je neizvesno, da ima spornih elemenata", kazala je predsednica parlamenta.

Ona je kazala da Srbija treba da intenzivira napore kako bi se jednog dana našla u EU.

"Tvrdim da je naša zvanična politika i lično sam stava da nema nikakvih razloga da odustajemo. Mi treba da intenziviramo našu potrebu da se nađemo u EU jednog dana, što znači da što pre dobijemo status kandidata i ja bih volela da rezultati dijaloga idu u tom smeru da ga dobijemo u martu", navela je Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta je navela da ima običaj da kaže "da smo se mi više približili Evropi nego Evropa nama".

"Međutim, Evropa ima svojih problema. Nismo mi osnovni problem Evropi. Ona brine o stabilnosti evra, ekonomskoj stabilnosti svojih članica, dakle njoj je taj treći krug ulaska zemalja u EU na nekom ne tako bitnom mestu kao nama", kazala je Đukić-Dejanović.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i zahtevima EU, ona je rekla da je konkretan zahtev pojedinih članica EU bio da se Kosovo deklariše i da nastupa kao samostalna nezavisna država na regionalnim sastancima i da se tražilo da se Srbija sa tim složi.

To bi, ocenila je, značilo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Rezolucija je međunarodni dokument koji je doneo Savet bezbednosti UN i jedino ta institucija može i da menja rezoluciju. Mi smo u obavezi da poštujemo međunarodni dokument i mislim da ćemo se mi na tom pitanju (regionalnog predstavljanja Kosova) dogovarati", kazala je predsednica Skupštine.

Đukić-Dejanović je kazala da nije realno da se zahtevi za ukidanje srpskih institucija na severu Kosova reše tako da bude zadovoljna samo jedna strana i da se tu moraju tražiti kompromisi.

"Sigurno da postoji deo institucija koje treba rešavati na različite načine a da to bude upodobljeno potrebi građana da njihovo zdravstvo, školstvo, pravosuđe prosto funkcioniše na najbolji način i ta rešenja su najbolja za ljude koji žive na severu Kosova"
, kazala je predsednica parlamenta.

Na pitanje da li je parlament izneverio očekivanja građana na severu Kosova i opozicije time što posle nereda na barikadama na severu Kosova nije raspravljao o situaciji na Kosovu i nije doneo neki novi dokument, ona je navela da Srbija ima izvanredni akt koji je parlament usvojio 31. jula 2011. godine koji je postavio jasne zadatke vladi kako da se ponaša po pitanjima vezanim za Kosovo.

"Onog momenta kad se steknu uslovi da se taj akt promeni ima smisla otvoriti debatu, jer Skupština nije debatni klub gde se priča bez rezultata. Mi moramo doneti dokument, zaključke debate, onog momenta kad se budu stvorili uslovi za to. Videćemo šta kaže vlada u vezi sa tim, ima li takvih razloga i kada će ih biti", rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je kazala da ništa ne smeta da se eventualno otvori rasprava i tokom perioda vanrednog zasedanja ako se takvi uslovi stvore navodeći da skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju kontinuirano radi.

BEOGRAD, 4. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još