Izbori u SAD – referendum o Evropi

0

Iako je opšte mišljenje da će ovogodišnji predsednički izbori u SAD biti uglavnom okrenuti tamošnjim, domaćim temama, izbori će biti i referendum o tome da li Amerika želi da krene evropskim putem, kao svojevrsni "počasni član" Evropske unije.

To se pokazalo u utorak uveče, na početku predizbornog procesa u Ajovi, piše danas „Vol strit džornal„.

Glasači naklonjeni opozicionoj, Republikanskoj stranci uglavnom shvataju upozorenja protiv evropskog socijaldemokratskog modela, što je jedna od stvari na koje im ukazuje Mit Romni – pretendent za republikanskog predsedničkog kandidata, piše list.

Mnogi na levici takodje shvataju američku politiku kao referendum o Evropi i nedavno su mnogi od njih to i otvoreno rekli.

Sada, u vreme krize EU, sigurno je nelagodno onima koji su pisali o tome ekonomski uspeh Evrope pokazuje da socijaldemokratija deluje, da je „evropski san“ sa naglaskom na kolektivnoj odgovornosti najbolji, i da vodi čovečanstvo ka boljoj sutrašnjici, i da bi američki kapitalizam bio uspešniji kada bi mu Evropa bila vodič, dodaje list.

Međutim, iako su ti pogledi sada – zbog krize EU – pomalo nezgodni, nije se mnogo šta promenilo u uslovima debate koju će američki predsednik Barak Obama imati sa onim koga republikanci izaberu da bude njegov suparnik na predsedničkim izborima u novembru, navodi „Vol strit džornal„.

BEOGRAD, 4. januara 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.