Kina protiv uplitanja EU

0

PEKING, 5. januara 2012. (Beta-AFP) – Kineske vlasti kritikovale su u četvrtak "uplitanje" Evropske unije u unutrašnje stvari te zemlje u ime ljudskih prava, pošto je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton izrazila žaljenje zbog višegodišnje zatvorske presude dvojici kineskih disidenata prošlog meseca.

PEKING, 5. januara 2012. (Beta-AFP) – Kineske vlasti kritikovale su u četvrtak „uplitanje“ Evropske unije u unutrašnje stvari te zemlje u ime ljudskih prava, pošto je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton izrazila žaljenje zbog višegodišnje zatvorske presude dvojici kineskih disidenata prošlog meseca.

„Spoljni svet ne treba da se meša u unutrašnje stvari Kine pod izgovorom da je reč o pitanjima ljudskih prava“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, odgovarajući na pitanje o izjavi Ketrin Ešton.

„Kineske sudske vlasti bavile su se tim pitanjima potpuno nezavisno i u skladu sa zakonom“, dodao je Hong.

Šefica diplomatije EU izrazila je žaljenje zbog „pogoršanja“ položaja boraca za ljudska prava u Kini, posle osude Čen Veju i Čen Siju na devet, odnosno 10 godina zatvora, i primetila da je ona usledila posle trogodišnje zatvorske presude advokatu Gao Džinšengu.

Osobe koje „krše kineske zakone moraju da budu kažnjene u skladu sa zakonom“, kazao je Hong i ocenio da je Kina „pravna država“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.