Oprostite i oslobodite se otrova

Teško je živeti sa stalnom ljutnjom nakon uvreda ili povređivanja, koja su se desila možda čak pre nekoliko decenija. Bečki psiholog Julija Umek savetuje da odbacimo teret zlopamćenja. Ko u svom slonovskom pamćenju taloži pogrešno ponašanje drugih ljudi, sam sebi otežava život. To je kao da se stalno truje gorčinom. Umek daje pet mogućnosti da se oslobodimo otrova


1. Stavite se na tuđe mesto

Posmatrajte to što vam je učinjeno u suprotnom svetlu: u kojoj je situaciji taj čovek tada bio, koje sopstvene povrede je morao da pretrpi, kako se na njega odrazila situacija u kojoj ste vi bili uvređeni? Da li ga je možda pogodilo na najosetljivijem mestu? Ovo izaziva sažaljenje i pomaže vašoj duši da izlečite rane. Tako ćete uspeti da popustite, umesto da zlopamtite. 

2. Prihvatite slabosti drugih ljudi

Drugi su takvi kakvi su. O nekom možemo imati predstavu da nije, na primer, kukavica ili plašljiv ili plahovit, pa se čudimo se što se ponaša kukavički. Ako znate da neko poseduje neku osobinu koju vi doživljavate uvredljivom, prigovaranje će samo dovesti do daljih razočaranja i uvreda. Prihvatite slabosti drugih, ne morate takvo ponašanje da odobravate, ali pomirite se s tuđim osobinama. 

3. Oslobodite se uloge žrtve

Ko se stalno priseća da mu je nanet bol, da je takoreći bio žrtva, slabi sistem sopstvenih vrednosti. Izvucite pouku iz iskustva koje ste imali i pokažite, pre svega sebi, da ste iz toga izašli ojačani i s novim saznanjima. Visoko su cenjeni ljudi koji "drže glavu gore". 

4. Očuvajte mir

Posebno unutar porodice, važno je da prestanete da prebacujete jedni drugima nešto što ne može da se promeni. Mnogi, primera radi, na odmoru samo žele to vreme protekne bez svađa. 

5. Srećan je onaj ko zaboravlja…

Evo uputstva koje je posebno prigodno za dane oporavka i odmora. Dajte sebi vremena:

- da možete da zaboravite vreme;

- da se međusobno iznova otkrijete i da se gledate kroz ružičaste naočare;

- da sami sebe iznova stvorite;

- da se međusobno slušate i da se osetite novima;

- da se plača setite s prezrenjem i da mu se zajedno smejete;

- da živite u sadašnjosti i uživate u trenutku;

- da se ponašate u skladu s izrekom "Srećan je ko zaboravlja ono što ipak ne može da se promeni."

I najvažnije - dajte sebi vremena da jednostavno budete srećni, uz minijaturnu sreću u trenutku svakodnevice. 

(Compress)

BEČ, jul 2008.

Pogledajte još