Deca upoznaju Čačak da bi ga volela

Čačak, 17. jul - Pod motom "Upoznaj svoj grad da bi ga voleo", u čast 600 godina od prvog pomena  Čačka u pisanim dokumentima, u Narodnom muzeju ovog grada tokom jula biće organizovana etno škola posvećena istoriji i tradiciji Čačka. 

Škola je namenjena deci, a prvi čas bio je obilazak stalne postavke Narodnog muzeja u Čačku. Jedan od ciljeva škole, kako kaže kustos Ivana Ćirjaković, jeste da približi delatnost muzeja najmlađima i stvoriti na taj način priljatelje i posetioce. 

Kako prenosi dnevnik "Čačanski glas", deca su na prvom času crtala eksponate koje su videla u muzeju, gledala film o starom Čačku, a potom u razgovoru s kustosom - etnologom poredila život u starom i novom Čačku. 

Programom etno škole predviđeni su i obilasci starih građevina, spomenika kulture, arheološkog lokaliteta Gradina na Jelici i izlet u Ovčar Banju. Najavljeni su i časovi na kojima će mališani svoje utiske beležiti crtežom i vajanjem "u glini". Njihovi likovni i primenjeni radovi biće izloženi u galeriji Muzeja krajem septembra. 

Narodni muzej u Čačku svakog leta organizuje školu na različite teme. Prva škola bila je posvećena materijalnoj kulturi i tradiciji, druga starim zanatima, kada su deca, uz pomoć zanatlija, izrađivala proizvode starih zanata i grnčarske predmete.

Pogledajte još