Prva vojna parada posle odlaska Amerikanaca

BAGDAD, 6. januara 2012. (Beta-AFP) - Iračka vojska obeležila je u petak 91. godišnjicu od svog nastanka, prvom paradom u Bagdadu od povlačenja američkih snaga iz Iraka i samo dan nakon više napada u kojima su poginule desetine ljudi.

Paradi je prisustvovao irački premijer Nuri al-Maliki, a održana je u dobro obezbedjenoj "zelenoj zoni", delu Bagdada u kojem je nekada i bivši irački predsednik Sadam Husein prisustvovao vojnim paradama.

Pristup "zelenoj zoni" nije bio moguć široj javnosti, a više prilaznih ulica je zatvoreno iz bezbednosnih razloga.

Desetine iračkih zastava svih veličina moglo je da se vidi, a bio je postavljen i veliki transparent sa porukom "Rame uz rame za izgradnju i spasavanje Iraka".

Parada je održana samo dan nakon napada u kojima su poginule 72 osobe, a na desetine njih ranjeno. Ti napadi ukazuju na nestabilnu bezbednosnu situaciju u Iraku koji prolazi kroz tešku političku krizu zbog sukoba sunita i šiita.

Reč je o prvoj paradi nakon povlačenja američke vojske iz Iraka 18. decembra. U iračkim snagama krajem oktobra bilo je 279.000 ljudi, podaci su američkog tela zaduženog za kontrolu obnove Iraka.

Pogledajte još