Tadić za božićne praznike na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je sasvim izvesno da će pritisci da Beograd u procesu rešavanja kosovskog problema odustane od rezolucije 1244 biti nastavljeni kako bi se pitanje Kosova izvuklo iz nadležnosti UN i nametnula politika svršenog čina.

Predsednik je, u intervjuu za "Večernje novosti", objasnio da bi odustajanjem od tog dokumenta Srbija izgubila mogućnost traganja za kompromisnim rešenjem problema.

"Naša reakcija na pritiske ne treba da bude junačenje niti besmisleno patriotsko inaćenje, već pametno pridobijanje saveznika, osvetljavanje dubine problema i predlaganje konkretnih rešenja koja mogu biti delotvorna u praksi", rekao je Tadić.

Novi međunarodni pregovori o Kosovu, međutim, kako je konstatovao Tadić, nisu izvesni s obzirom na ukupnu političku atmosferu.

Srbija, zato, ne menjajući svoje strateške ciljeve mora neprestano da iznalazi novi instrumentarijum za rešavanje problema kojim će se prilagođavati realnosti međunarodnih odnosa.

Tadić je ponovio da se plan za rešavanje kosovskog problema mora zasnivati na četiri tačke: rešenju za sever Kosova, zaštiti srpskih spomenika i imovine, i bezbednosnim garancijama za Srbe južno od Ibra.

"Osnovni okvir ovog plana je ustavno rešenje kojim Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i istovremeno jasan stav svih najuticajnijih zemalja u međunarodnoj zajednici koji ne žele podelu Kosova i Metohije", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, postoje brojni modeli primenjeni u svetu iz kojih treba izvući rešenja primenljiva na Kosovu i Metohiji.

"Ja ne mogu da obećam kada će biti pronađeno rešenje, ali mogu da obećam da ćemo mi učiniti sve što je moguće da se to desi što pre", kazao je Tadić.

Pogledajte još