Direktorka MMF-a predvidja tešku godinu

JOHANESBURG, 6. januara 2012. (Beta-AFP) - Direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard predvidja tešku 2012. godinu zbog krize u zoni evra, kao i pad svetske privrede i tešku situaciju u afričkim zemljama.

Lagardova je u Johanesburgu rekla da je predvidjen rast od četiri odsto, ali da bi on mogao da bude u padu i da će podaci biti poznati oko 25. januara.

Govoreći o situaciji u afričkim zemljama čija privreda zavisi od trgovine sa Evropom, Lagardova je upozorila da će "te zemlje pretrpeti gubitke ako se ne pozabavimo krizom evra".

Lagardova je posetila Niger i Nigeriju uoči Božića, 25. decembra, tokom svog prvog putovanja u Afriku od imenovanja na čelo MMF-a u julu 2011. godine.

Kad je reč o budućnosti evra i mogućnosti da Grčka istupi iz zone evra tokom 2012, direktorka MMF-a je izrazila optimizam. "Da li će 2012. biti kraj evra? Moj odgovor je - ne mislim. Nije verovatno da sama valuta nestane 2012", rekla je Lagardova.

Kad je reč o Grčkoj, direktorka MMF-a je kazala da su "evropski partneri ponovili odlučnost" da Grčka ostane u zoni evra. "Mi to samo možemo da podržimo", dodala je Lagardova.

Pogledajte još