Strategija SAD pozitivna ako je u cilju mira

PEKING, 6. januara 2012. (Beta-AFP) - Kineska državna agencija Sinhua pozdravila je u petak novu američku vojnu strategiju koja predvidja veće prisustvo u Aziji, ali samo pod uslovom da je usmerena ka miru.

Američki predsednik Barak Obama objavio je u četvrtak novu vojnu strategiju SAD kojom će u narednoj deceniji biti uštedjeno više stotina milijardi dolara, dok će u njenom fokusu više biti pretnje u Aziji i u pacifičkom regionu.

Kineska vlada nije zvanično reagovala na tu Obaminu najavu, ali je Sinhua ocenila pozitivnim želju Vašingtona da pruži "veći doprinos miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu".

"Uloga SAD, ako je pozitivna i bez hladnoratovskog razmišljanja, biće ne samo u korist regionalne stabilnosti i prosperiteta već i dobra po Kinu", navodi se u komentaru agencije.

Medjutim, dodaje se dalje, "jačanjem prisustva u azijsko-pacifičkom regionu, SAD se moraju uzdržati od pokazivanja zuba".

"Ako se SAD budu zalagale za militarizam u regionu, one će biti kao slon u prodavnici porcelana i ugroziće mir umesto da ga ojačaju", piše Sinhua.

Pogledajte još