Naučnici napravili "zdravije" cigare?

Istraživači sa Univerziteta Kornel kreirali su novu tehnologiju za proizvodnju filtera za cigarete – oni su otkrili da dodavanjem likopena i esktrakta iz semenki grožđa u filtere, umnogome mogu da smanje unošenje kancerogenih supstanci u organizam.

Ovi prirodni antioksidanti, zapravo, drastično smanjuju količinu slobodnih radikala iz duvanskog dima koji prolaze kroz filter cigarete, prenosi sajt Bol.

Tehnika može da pomogne u smanjivanju opasnih efekata duvanskog dima, zato što su slobodni radikali velika grupa kancerogena“, naglasio je dr Boris Džilkovski, koautor studije.

(old_image)

Prema trenutno dostupnim informacijama, ovakvi filteri za cigarete ne bi bilo drastično skuplji od klasičnih, što je važan faktor za popularizaciju nove tehnike.

Ovo nije prvi put da naučnici pokušavaju da naprave „bezbednije“ cigarete. Ranije studije su pokazale da aktivni ugalj i hemoglobin, protein koji je zaslužan za prenos kiseonika kroz krv, mogu takođe da umanje količinu slobodnih radikala u duvanskom dimu, čak i za 90 odsto. Ova tehnika, međutim, nikada nije zaživela na tržištu, pre svega zbog skupe primene koja bi osetno podigla cenu cigareta.

Pogledajte još