Suprugu Julije Timošenko politički azil u Češkoj

0

Suprug bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, osuđene na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, Aleksandar Timošenko dobio je u petak politički azil u Češkoj.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice potvrdio je u petak informacije medija da će zvanični Prag, koji kao i ostatak Evropske unije na kažnjavanje Timošenko gleda kao na obračun vlasti s opozicijom, odobriti azil suprugu vođe ukrajinske opozicije.

Današnja odluka je odluka MUP-a, a ne češkog Ministarstva inostranih poslova, dakle to je unutrašnja stvar Češke„, kazao je Kubice novinarima u Češkim Buđejovicama i precizirao da je Aleksandar Timošenko zatražio azil još pre nekoliko meseci.

Njegova supruga uhapšena je u avgustu prošle godine zbog navodne zloupotrebe službenog položaja prilikom ugovaranja isporuka i tranzita gasa s Rusijom, a jesenas je osuđena na sedam godina zatvora.

Aleksandar Timošenko nije imao nikakvu političku funkciju u Ukrajini, ali bi i na njega mogla da se proširi istraga zbog navodne utaje poreza, pronevere državnog novca i korupcije za poslovne aktivnosti bračnog para Timošenko u oblasti energetike početkom tranzicije pre dve decenije.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.