Zakonom ojačati poverenika i ombudsmana

0

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da bi sadašnji saziv parlamenta trebalo da izmenama zakona ojača institucije zaštitnika gradjana i poverenika o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

Marković je u intervjuu agenciji Beta rekao da su izmene zakona završene i da bi u roku od 15 dana mogle da budu usvojene u Vladi Srbije, a zatim iznete pred poslanike sadašnjeg saziva parlamenta.

Kako je kazao, pored izmena tih zakona, u 2012. parlament bi trebalo da usvoji i zakone o opštem upravnom postupku, o narodnoj incijativi i o referendumu.

Za situaciju na jugu Srbije, Marković, koji je i šef koordinacionog tela za taj deo zemlje, kazao je da je situacija u tim opštinama u poslednje tri godine znatno poboljšana i ocenio da će za dve do tri godine prestati potreba za postojanje te institucije.

„Više nema incidenata kakvih smo imali u prethodnih deset godina, čak ni prilikom proslave (albanskog) Dana zastave. Više nikom ne pada na pamet da skida i baca srpsku zastavu i stavlja albansku. Mnogo šta se promenilo, vlast u Bujanovcu je multietnička“, kazao je Marković.

On je međutim dodao da je Koordinaciono telo ipak u poslednje tri godine steklo autoritet i da Albanci ne mogu više da dobiju bilo kakvu podršku za destrukciju i bojkot.

BEOGRAD, 7. januara 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.