Diploma 08

Diplomci Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, mladi umetnici, talentovani stvaraoci i budući "diktatori" ukusa, vizuelnog ispoljavanja i identiteta proizvodno-potrošačke kulture, pokazali su nam i prikazali šta su to učili i naučili studirajući pet godina na ovom renomiranom fakultetu Univerziteta umetnosti u Beogradu. 

Ugostio ih je ili, već se može reći, udomaćio, Muzej primenjene umetnosti, što je i najprirodniji vid saradnje ove dve institucije. Izložba je otvorena u utorak, 15. jula i trajaće do 15. avgusta 2008. godine, ali će ideje i projekti aktera izložbe trajati znatno duže.

"Diploma 08" je ove godine deo proslave 60-ogodišnjice postojanja i delovanja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Znači, 55 generacija diplomaca, talentovanih mladih umetnika koji su svoj pečat davali zbivanjima na našoj likovnoj i primenjenoj sceni, kao slikari, vajari, grafičari, fotografi, enterijeristi, industrijski dizajneri, keramičari, scenografi, kostimografi, tekstilci...

Izložbe u MPU uvek su više nego posećene, a na otvaranjima standardne gužve, izazvane velikim interesovanjem publike i medija za svaki projekat ove kuće. Tako je bilo i na Diplomi 08. Studenti, asistenti, profesori, kolege, roditelji... ali i galeristi, istoričari umetnosti, kustosi, predstavnici privrednih i drugih organizacija i firmi koji imaju sluha za nadolazeće trendove.

Bilo je tako pa puta tri, pre svega zbog velikog broja izloženih radova. Pretpostavljam da je zbog kvaliteta bilo nemoguće svesti ih na nekakav presek i prezentovati u manjem broju. Gosti i svi ostali ove godine su pokazali izuzetno interesovanje za diplomsku izložbu. 

Izložbu je kratkim ali sažetim i efektnim govorom otvorio i nagrade studentima generacije dodelio profesor Vladimir Kostić Divac, dekan FPU u Beogradu. A žiri ULUPUDS-a, u sastavu Gradimir Milikić, predsednik, Ružica Ristić i Maja Škaljac-Stanošević dodelio je tri ravnopravne diplome - Sanji Aćimović iz oblasti kostimografije, Maji Jakšić iz oblasti tekstila i Radomanu Durkoviću iz oblasti grafičkog dizajna. Nagrade je u ime ULUPUDS-a uručila Maja Škaljac-Stanošević. 

Naše čestitke diplomcima i, naravno, želimo im mnogo uspeha u umetnosti-poslu. Mi s naše strane obećavamo da ćemo se truditi da pratimo svaki njihov korak ka zvezdama slave na nebu umetnosti, u noćima kada spavači sanjaju, a sanjari ne spavaju. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još