Pakovanje "Haosa"

Galerija "Haos" završila je izlagačku sezonu i delatnost na dosadašnjoj adresi, u Ulici cara Lazara 12, i najavila selidbu u novi, veći haos prostor. Prve izložbe već su najavljene za septembar, u Dositejevoj ulicu broj 3, performansom "Pakovanje Haosa" Blaža Kovačevića, umetnika crnogorskog porekla, koji živi i stvara u Savani , Džordžija, SAD.

Sve se desilo u utorak, 15. jula od 21.00 pa do 22.00. Došli smo u upakovanu galeriju, gde nam je Blažo Kovačević govorio o svom performansu, o galeriji, o crtežu koji je ovde izlagan i negovan, umetnicima koji su izlagali, o vernoj publici, o butiku koji će biti otvoren u ovom prostoru - nažalost. Zatim nas je pozvao da simbolično raspakujemo galerijsku instalaciju, a da materijal za pakovanje sačuvamo i na njemu napravimo crteže za Novi Haos - Chaos nouvel espace.

A zatim je usledio poslednji haos koktel pre selidbe spakovanog haosa... Uh, koliko koktela, a koliko tek majstorskih početničkih - prvih crteža, sofisticiranih škrabotina, ekspresivnih impresija, visokoizestetiziranih skica, boemskih geometrizacija, studioznih krokija, lartpurlartističkih suprematizama, iscrtanih slika, oslikanih crteža, i jedna beskrajna linija od haosa iz kog je sve nastalo kao prapočetak pa do "Haos" galerije i nazad.

Bilo je dobro i lepo ovih 13 godina, i nastaviće se... Novi "Haos" je, na neki način - na sreću, i veći i lepši prostor, pa je u tom smislu napredak veliki i bitan, a u takvom novom haos prostoru znam da će i kontinuitet velikih, interesantnih, značajnih... projekata ići svojim tokom. Uostalom tu smo, kao što smo i dosad bili.

I na kraju, jedno veliko hvala i srećno, a doći ćemo i na svečano otvaranje nove galerije "Haos".

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još