Zaposleni u TV Avala traže pomoć predsednika i premijera

"U nemogućnosti da dobijemo odgovore od nadležnih ministarstava, obraćamo vam se povodom tronedeljnog štrajka u TV Avala i sveukupno dramatične situacije u medijima u Srbiji", kaže se u otvorenom pismu zaposlenih u televiziji "Avala" koje je potpisala predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

U pismu se ukazuje da su zaposleni u toj televiziji uskraćeni za četiri i po plate, kao i da oni i njihove porodice ne mogu da koriste zdravstvenu zaštitu zbog toga što poslodavac nije uplatio doprinose.

"Vlasnici TV Avala spadaju među najbogatije ljude u Srbiji - Danko Đunić i Željko Mitrović, a menadžer je Bojana Lekić. Njima ne pada napamet da reše problem koji su sami proizveli, uprkos informaciji poslovodstva da je TV Avala vrlo uspešno poslovala u 2011. godini"
, navedeno je u pismu zaposlenih predsedniku i premijeru.

Ukazano je i da država ne koristi zakonske mogućnosti da spreči i sankcioniše takvo ponašanje pojedinih ljudi, koji ne ispunjavaju ugovorne obaveze prema svojim zaposlenima.

"Problem TV Avala je poslednji u nizu nerešenih situacija u medijima u kojima zaposleni ne primaju plate, a zarađeno ne mogu da naplate ni u sudskom postupku jer su ta preduzeća bez imovine, uprkos činjenici da su njihovi vlasnici najimućniji u Srbiji"
, navedeno je u pismu.

Zaposleni na televiziji "Avala" zatražili su od predsednika i premijera Srbije da obezbede poštovanje zakona kako bi vlasnici medija izmirili obaveze prema zaposlenima, kao i da se što pre donese zakon o transparentnosti vlasništva u medijima.

"Zahtevamo da se, u skladu sa evropskim propisima, izmenom zakona, garantuje isplata plata i uplata doprinosa zaposlenima svakog meseca, a da svi koji to ne budu poštovali - budu krivično sankcionisani", navedeno je u pisamu zaposlenih Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću.

BEOGRAD, 8. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još