Bojić: Opravdana sumnja u pokušaj ubistva Šešelja

"Bojim se da se radi o pokušaju ubistva sa umišljajem, jer smo to videli u sprečavanju lečenja Slobodana Miloševića", rekao je Bojić na konferenciji za novinare u sedištu Srpske radikalne stranke u Beogradu.

Bojić je naveo da se ne zna koji lekovi i u kojim koncentracijama se daju Vojislavu Šešelju. Naveo je da je umesto betablokatora od zatvorskog stražara Šešelj dobio nepoznati lek, nepoznatog oblika, ali je Šešelj odbio da ga primi.

Prema rečima Bojića, bivšeg visokog funkcionera Miloševićevog režima, tegobe od kojih Šešelj pati mogu da izazovu trenutnu smrt, a dužina, priroda i kompleksnost njegovog stanja vode ka fatalnom ishodu, ukoliko nešto ne bude hitno preduzeto.

Bojić je rekao da Šešelj od ranije pati od ubrzanog i usporenog srčanog ritma, aritmije, problema sa jetrom, kao i da mu se u poslednjem kontaktu pre hospitalizacije požalio da je psihički uznemiren, umoran, da ima vrtoglavicu, zujanje u ušima, nelagodnost u grudnom košu, povremeno stezanje i bol, sa osećajem lupanja srca.

Šef tima za odbranu lidera radikala pred Haškim tribunalom Zoran Krasić rekao je da je Šešelju u četvrtak ujutru zatvorski stražar dao tabletu nepoznatog leka, koju je Šešelj odbio da uzme.

Prema njegovim rečima, lekar u pritvorskoj jedinici napisao je u belešci da on nije Šešelju prepisao taj lek, a takođe je najavio da će mu biti svedok ukoliko to pitanje bude hteo da aktuelizuje.

Krasić je rekao da od petka posle podne sa Šešeljem nisu kontaktirali članovi njegove porodice, kao ni predstavnici stranke i tima za njegovu odbranu pred Haškim tribunalom.

"Vojislav Šešelj izložen je stalnoj torturi u Haškom tribunalu. Menjaju se samo oblici i sredstva, ali je ta tortura stalno prisutna", rekao je Krasić i dodao da će pravni tim za odbranu Šešelja upozoriti sve nadležne u Hagu i Beogradu da "to što se sprovodi nad njim prevazilazi sve dosadašnje oblike torture".

On je rekao da će biti zatraženo da se u praćenje zdravstvenog stanja i lečenje Vojislava Šešelja uključe medicinski stručnjaci iz Beograda i da se pitanje njegovog zdravlja "ne marginalizuje".

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj prebačen je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja iz pritvorske jedinice u Sheveningenu u kliniku Lajden u Hagu, u četvrtak 5. januara, a iz Haškog tribunala je saopšteno da je njegovo stanje stabilno.

BEOGRAD, 8. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još