Umro predsednik Gvineje Bisao

PARIZ, 9. januara 2012. (Beta-AFP) - Predsednik Gvineje Bisao Malam Bakai Sanha umro je danas u bolnici u Parizu, saznaje se od izvora u francuskoj vladi.

Sanhe (64) je hospitalizovan u vojnu bolnicu u Parizu pred Božić, 25. decembra 2011. godine, rekao je taj izvor i dodao da je Sanhe "dugo bio u komi".

Zvanično nije objavljeno od čega je bio bolestan predsednik Gvineje Bisao. Predsedništvo je u decembru demantovalo da je Malam Sanha umro kao što je to jedan senegalski list tvrdio, ali je njegova supruga Mariam Sanha rekla agenciji Frans pres da se on nalazi u kritičnom stanju.

Predsedništvo je potom pozvalo narod na mir i obećalo da će ga obaveštavati o zdravstvenom stanju šefa države. Navedeno je da se predsednikovo stanje poboljšalo posle veštačke kome u kojoj je bio.

Malam Bakai Sanha koji je izabran za predsednika Gvineje Bisao 2009. godine, u više navrata je hospitalizovan u Dakaru i Parizu.

Politička situacija u Gvineji Bisao, maloj zemlji u zapadnom delu Afrike, nestabilna je još od proglašenja nezavisnosti od Portugala 1974. godine.

Pogledajte još