Verovali ili ne, SFRJ je imala svemirski program! (VIDEO)

Kako tvrdi slovenački reditelj nominovan za Oskara - Žiga Virc u svojoj dokudrami "Houston, We Have a Problem" Jugoslavija Josipa Broza Tita je imala svoj svemirski program. Deo ovog tajnog projekta bio je i najveći podzemni centar u Evropi lociran u vojnoj bazi Željava nedaleko od Bihaća.

U centru "Objekat 505" (ne, nije u pitanju "Oblast 51", to je u pustinji Nevada i vezuje se za vanzemaljce), SFRJ, koliko god to zvučalo neverovatno, razvijala je tehnologiju za let u svemir, baziranu na u tajnosti čuvanim istraživanjima pionira svemirske tehnologije Hermana Potočnika. Možda otuda naziv čuvenih bombona "505 sa crtom" koje nam je baka davala dozirano iz tajnih odaja u kuhinji?!?!?!

Jugoslovenski svemirski program, kako se navodi u filmu, počeo je 1948. godine, da bi krajem 1960. CIA otkrila tajne planove Jugoslavije da "osvoji svemir". Tada je SFRJ ceo program, što se do ovog filma nije znalo, prodala SAD. Samo dva meseca kasnije, Kenedi je najavio let Amerikanaca u svemir...

"Hjustone, imamo problem" ili "Molderu, istina je ovde" - bilo kako bilo, ovu dokudramu treba pogledati (stiže tek na proleće 2013. godine), a do te prilike bar delimično osetite tajne svemirskog programa SFRJ u trejleru filma "Houston, We Have a Problem".

Pogledajte još