Zasadi pšenice u dobrom stanju

NOVI SAD, 11. januara 2012. (Beta) - Kiše i visoka temperatura za ovo doba godine izuzetno su pogodovale razvoju pšenice u Srbiji u vreme kada je ona obično u stanju mirovanja, izjavio je u sredu upravnik odeljenja za strna žita Institutua za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Srbislav Denčić.

On je agenciji Beta kazao da je pšenica koja je posejana u oktobru u izvanrednom stanju i biljke imaju razvijena tri do četiri bokora, dok pšenica koja je posejana u novembru, pa čak i u drugoj polovini tog meseca, zahvaljujući trenutnim vremenskim prilikama, ima dva lista.

"Vreme je izuzetno neobično za ovo doba godine. Ako pogledamo celokupnu vegetaciju pšenice, neobjašnjivo je što još uvek nije prestala sa rastom i razvojem", rekao je Denčić i dodao da je posebno važno što se uz povećanje vlage dobro razvija i korenov sistem biljke.

On je podsetio da je nedavna suša "pomalo sprečila normalan razvoj biljaka", ali da trenutne temperature i poboljšanje potencijala vlage u zemljištu omogućuju dalji rast pšenice, posebno na teritoriji Vojvodine.

Pogledajte još