Šta narodni poslanici imaju od škole?

Skupština Srbije uklonila je sa svog sajta informacije o obrazovanju i osnovnom zanimanju narodnih poslanika pošto su parlamentarci dostavljali lažne diplome, piše "Press".

Lagali, pa eto im...

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović rekao je da se od poslanika više ne traži da navedu ili dostave svoje obrazovanje i zanimanje jer se "ispostavilo da su ranije mnogi lagali".

- Ne možemo da proveravamo da li su informacije koje nam poslanici daju istinite, pa onda mogu da napišu maltene šta hoće, što se ranije i dešavalo. Zato im sada u upitnicima tražimo da navedu samo ime, prezime i stranku kojoj pripadaju - kaže Odalović za Press.

Poslanici bez jednog dana radnog staža

Većina poslanika nije imala nijedan dan radnog staža pre nego što su došli u skupštinske klupe.

- Poslanici samo glasaju onako kako im kažu šefovi stranaka, a ne znaju ni za šta su glasali. Srbiji su potrebni ljudi koji imaju znanja i iskustva u praksi, jer privredu zemlje ne mogu da vode oni koji nikada ničim nisu upravljali - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

On tvrdi da samo osam od njih 250 ima neko preduzetničko iskustvo.

Socijalni psiholog Dragan Popadić kaže da se većina poslanika prilikom donošenja odluka i ne vodi ličnim stavom, niti ima obrazovanje, već mahom samo političkim stavom stranke kojoj pripada.

- Čak i ukoliko poslanik nije stručan za neku oblast o kojoj se raspravlja, siguran sam da postoje stručna tela kojima može da se obrati kako bi ga uputili. Ipak, kod nas je situacija takva da većina ne koristi te mogućnosti, već smatraju da je to bespotrebno i da su političke ideje njihove stranke sasvim dovoljne da bi donosili odluke. To je pitanje ustrojstva vlasti i veliki problem kako njih samih, tako i njihovih birača, koji vide njihovu nestručnost - naglašava Popadić.

Pogledajte još