Prihodi privatizovanih firmi povećani 75 odsto

BEOGRAD, 11. januara 2012. (Beta) - Analiza efekata 10 godina privatizacije u Srbiji pokazala je da su prihodi privatizovanih firmi povećani za 75 odsto, a neprivatizovanih su stagnirali, izjavio je u sredu direktor Agencije za privatizaciju Srbije Vladislav Cvetković.

On je na konferenciji za novinare kazao da će detaljni rezultati analize koja je uporedjivala performanse privatizovanih i neprivatizovanih preduzeća uskoro biti predstavljeni javnosti.

Cvetković je kazao da su privatizovana preduzeća pre prodaje novim vlasnicima, ako se posmatraju ukupni rezultati, imala gubitke od 102 miliona evra, dok su prema finansijskim bilansima na kraju 2010. godine imala 200 miliona evra profita.

Neprivatizovana preduzeća konstatno beleže gubitke, dodao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, produktivnost u privatizovanim preduzećima povećana je 4,3 puta u poredjenju s periodom pre privatizacije.

Broj zaposlenih smanjen je i u privatizovanim i neprivatizovanim preduzećima, kazao je Cvetković, ali nije precizirao za koliko.

On je kazao da su privatizovana preduzeća kroz značajno investiranje uspela da povećaju vrednost kapitala za više od 60 odsto, dok je u neprivatizovanim preduzećima koja nisu imala mogućnost za razvoj i investiranje imovina smanjena za 15 odsto.

Pogledajte još