Danski bankari lebde u vazduhu

Hipotekarna banka "Nykredit" u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, možda nema lagan posao kada je "uterivanje dugova" u pitanju, ali i dok to rade zaposleni mogu slobodno da kažu da lebde u vazduhu. Ali, bukvalno!

Zamislite naše bankare dok presuđuju o kreditima građana da ovako lebde u vazduhu?!

Kancelarije za sastanke u ovoj zgradi postavljene su na 15 metara visine i zaista deluju kao kutije od drveta zaustavljene u prostoru u sredini zgrade. Neverovatno!

(old_image)

Staklena desetospratnica smeštena u jednom od najlepših delova Kopenhagena, ne samo da je među najvećim zgradama u ovom gradu kreativnosti, nego je i najupečatljivija sa svojim otvorenim i prostranim radnim okruženjem.

Naravno, ne samo da je izuzetna arhitektonski, ova zgrada je pravljena i sa velikom ekološkom svešću. Naime, prednje staklo zgrade hvata sunčeve zrake i zadržava njihovu toplotu, a hlađenje je rešeno pomoću vode koja se crpi iz obližnje luke. Takođe, delovi krova se mogu otvoriti i na taj način je omogućeno prirodno provetravanje.

(old_image)

Ali, arhitekte i enterijeristi se nisu tu zaustavili, već su odlučili da poseban pečat lepoti ove zgrade daju i svetski priznati umetnici svoji originalnim muralima i skulpturama.

Inače, ova zgrada je dizajn arhitekata kompanije "Schmidt Hammer Lassen", koji su pored niza institucija širom sveta, osmislili i sedište Međunarodnog suda u Hagu.

Iz vizure arhitekata vizionara priča o Međunardnom sudu u Hagu i ne izgleda baš stresno, zar ne? Proveri u video klipu ispod!

Pogledajte još