Mjanmar oslobodio 651 političkog zatvorenika

JANGON, MJANMAR 13. januara 2012. (Beta-AP) - Mjanmar je u petak oslobodio neke od najpoznatijih političkih zatvorenika, čime je pokazao dobru volju da ispuni uslove za ukidanje ekonomskih sankcija SAD i njenih saveznika.

Oslobadjanja su sprovedena u okviru predsednikovog pomilovanja 651 političkog zatvorenika za koje su državni radio i televizija javili da će učestvovati u "gradjenju nacije".

Medju oslobodjenim zatovrenicima su istaknuti politički aktivisti, vodje nasilno suzbijenih prodemokratskih protesta, bivši premijer Mjanmara, vodje nacionalnih manjina, novinari i rodjaci bivšeg diktatora Ne Vina.

Ova akcija vlade predstavlja najnoviji korak ka promenama koje zapad trazi od Mjanmara. Medju ostalima bili su nedavno pokretanje razgovora sa opozicionom vodjom Aung San Su Ći kao i potpisivanje sporazuma o prekidu vatre u dugačkoj kampanji protiv karenskih pobunjenika.

Medjunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč ocenila je oslobadjanje političkih zatvorenika kao "klučni pomak", ali je upozorila da se nepoznati broj političkih osudjenika i dalje nalazi u zatvorima.

Do danas se verovalo da ta zemlja ima 1.500 političkih zatvorenika i biće potrebno nekoliko dana da se utvrdi broj onih koji su u petak pušteni. Stranka Su Ći saopštila je da očekuje oslobadjanje 600 disidenata.

Pogledajte još