Više od 50 mrtvih i 100 povređenih u Iraku

0

Više od 50 šiitskih hodočasnika je poginulo u subotu u eksploziji automobila bombe u gradu Basra na severu Iraka, u poslednjoj seriji napada tokom šiitskih praznika i nekoliko nedelja nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Prema prethodnom bilansu, predstavnici bolnice u Basri su naveli da su primili 20 tela i 70 povređenjih osoba posle eksplozije koja se dogodila nadomak džamije kod grada Zubair, rekao je lekar Rijad Abdul-Amir, načelnik bolnice u Basri. On je sada potvrdio da je poginulo 50 i povređeno više od 100 ljudi.

Policija je potvrdila broj žrtava u napadu ali nije navela druge detalje.

Portparol guvernera Basre Ajad al-Emarah izjavio je da se ne zna da li je u pitanju samoubilački napad ili napad aktiviranjem bombe na daljinu.

Eksplozija se dogodila pošto šiiti obeležavaju komemoraciju imama Huseina, glavne šiitske figure, koji je preminuo pre 40 dana.

Napad se dogodio usred etničke i političke krize u zemlji izmedju šiita i sunita, što je paralisalo rad vlade. Sunitska manjina vodila je vladu pod režimom Sadama Huseina, ali posle njegovog svrgavanja, šiiti su zauzeli glavna ministarska mesta.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.