Festival Kustendorf počinje u utorak

Počasni gost petog Kustendorfa biće francuski glumac Tahar Rahim, a festival će posetiti i američki režiser Ejbel Ferara, glumica Izabel Iper i holivudska zvezda Benisio del Toro, braća Darden, Marđan Satrapi, Frederika Aspok i druga značajna imena iz sveta filma, prenosi Beta.

Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazani filmovi reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, a za studente će biti organizovana i predavanja dvojice autora.

Biće predstavljen nemački reditelj Anders Drezen i njegov film "Zaustavljen na putu", Ejbel Ferare i ostvarenje "4:44 - Poslednji dan na Zemlji" i Kim Ki-dukov "Ariang".

Predstaviće se i režiseri Marđan Satrapi i Vinsent Pinoa, autori filma "Piletina sa šljivama", Aškar Farhadi sa filmom "Razvod: Nader i Simin" za koji je osvojio "Zlatnog medveda" u Berlinu prošle godine i autorka pobedničkog ostvarenja u Marakešu "Van granica" Frederika Aspok iz Danske.

U takmičarskom programu je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja, a najbolje radove izabraće predsednica i članovi žirija iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac Zoran Cvijanović.

Pogledajte još