Hrvatska obeležava 20 godina priznanja nezavisnosti

0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je Hrvatska u prvoj fazi državnosti imala problema s demokratskim standardima ali da je sada je "postajala bolja", prenosi u nedelju hrvatski mediji povodom obeležavanja 20 godina priznanja Hrvatske kao nezavisne države.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova koje je organizator proslave, centralna svečanost je večeras u centru Zagreba.

Govoriće predsednik Ivo Josipović, predsednik Hrvatskog sabora Boris Sprem, premijer Zoran Milanović, ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić i ambasador Danske u Hrvatskoj Bo Erik Veber, kao predstavnik predsedavajuće Evropske unije.

Hrvatsku nezavisnost od bivse SFRJ 15. januara 1992. priznalo je 12 članica tadasnje Evropske zajednice. Istog dana Hrvatska je uspostavila diplomatske odnose sa Nemačkom koja je uz Vatikan odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske i podstakla ostalih 11 članica EZ-a da priznaju njen suverenitet.

Osim 12 zemalja tadasnje EZ, Hrvatsku su 15. januara 1992. priznale i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švajcarska.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.