Savremeni ples - Dueti na BELEF-u

Projekat Dueti - Meet the Expectations, predstavljen u okviru pozorišnog programa ovogodišnjeg BELEF-a, u segmentu Savremeni ples, okupio je uglavnom mlađu, radoznalu publiku. Projekat Dalije Aćin najavljen je kao "neobično, trostruko pozorišno događanje u kom i gledalac postaje intimni svedok proizvodnje predstave, njen koautor i izvođač".

U prostoru Turskog kupatila na Dorćolu to je izgledalo ovako: većina publike okupljena oko tri velika ekrana u sredini prostorije, a deo se šetka okolo u očekivanju interakcije. Neki su snimali, neki odlazili, gubeći strpljenje. Na ekranima je mogao da se vidi prenos iz susedne prostorije, gde je autorka projekta komunicirala sa svakim ko je želeo da na desetak minuta uđe unutra. Taj duet viđen na ekranu pratio je glas reditelja Miloša Lolića, koji je čitao književni tekst (o putovanjima i sa mnogo seksualnih konotacija - u katalogu nije naveden autor teksta).

Posetioci koji nisu želeli da prate tekst mogli su da uzmu slušalice i posmatraju šta se dešava na ekranu slušajući muziku. Balrina Dalija Aćin je s onima koji su ušli u sobu plesala i razgovarala gestikulirajući i koristeći govor tela.

Predstava je trajala sve dok je bilo dovoljno zainteresovanih da uđu u sobu, počnu dijalog i interakciju. U katalogu su data uputstva - šta se dešava u prostorima A, B i C. Takođe je zapisano:

"Nekonvencionalan odnos izvođača i publike nudi priliku pojedincima da iz ponuđenih propozicija, zajedno s autorom kreiraju svojevrsni duet. Kroz komunikaciju i dobijeni feedback od strane gledaoca/učesnika, autor kreira i menja sopstveni proces. U intimnom susretu s opasno bliskom izvođačicom, gledalac/učesnik je pozvan da se suoči sa sopstvenim očekivanjima, da ih realizuje ili naprosto porazgovara s autorom. Na taj način, narušavajući klasičnu instancu kontrole materijala od strane autora, te ne dopuštajući gledaocu da tek pasivno recepcira čin izvođenja, Meet the expectations afirmiše naizgled neproduktivne mogućnosti komunikacije između autora i gledaoca.

Insistiranjem na prostoj činjenici bivanja zajedno i potrebe autora da se ogleda u drugome, povećava se polje značenja dueta u nastajanju. Nezavisan odnos autora i izvođačice pri tome ostaje intiman, nepodeljen, nudeći gledaocu/učesniku aktivnu ulogu, obraćajući mu se kao pojedincu.

Suptilno manipulišući svakim aspektom percepcije gledaoca, Meet the expectations nudi neobično trostruko pozorišno događanje, u kom i sam gledalac postaje intimni svedok proizvodnje predstave, njen koautor i interpretator."

U ovaj eksperiment bilo je potrebno uneti se - kao da gledate nešto ne mnogo ineresantno na TV ekranu, stišanog tona, i slušate zanimljiv tekst na radiju, a slika vam odvlači pažnju. Eksperiment se brzo zaboravlja i počnete da priželjkujete predstave sa snagom koja se od jednog pozorišnog događaja očekuje. Bez interakcije.

Jelena Jovanović

Pogledajte još