Velika čast je dobiti NIN-ovu nagradu

BEOGRAD, 16. januara 2012. (Beta) - Slobodan Tišma, dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman, izjavio je u ponedeljak da je velika čast dobiti tu nagradu i da svi znaju njenu veličinu i važnost.

"Dosta sam uložio u pisanje koje je trajalo oko dve godine. Trud se isplatio", kazao je Tišma novinarima pošto je žiri saopštio da je on nagradjen za roman "Bernardijeva soba".

Tišma je kazao da je poezija pre svega njegova umetnička inspiracija a prozom je počeo da se bavi kasnije, oko svoje 50. godine.

"Pišem svaku knjigu kao da je poslednja, kao da je kraj, i neizvesno je da li ću ikada više išta napisati", kazao je Tišma i dodao da on nikad ništa ne planira, te nastanak njegovih romana zavisi od inspiracije.

Tišma je rodjen 1946. godine u Staroj Pazovi, a živi u Novom Sadu. U mladosti se bavio pisanjem poezije, konceptulanom umetnošću i rok-muzikom.

Objavio je knjige poezije "Marinizmi" (Ruža lutanja, 1995) i "Vrt kao to" (Ruža lutanja, 1997) i "Urvidek" (2005), za koju je dobio nagradu "Stevan Sremac".

Pesnički dnevnik "Blues diary" objavio je 2001. godine, a 2010. je dobio nagradu "Biljana Jovanović" za roman "Quattro stagioni" koji je 2009. objavila izdavačka kuća Laguna.

U izdanju Kulturnog centra Novog Sada 2011. objavljen je njegov roman "Bernardijeva soba".

Pogledajte još