Vlada podržava slobodno izražavanje, ali ne i nasilje

BUKUREŠT, 16. januara 2012. (Beta) - Premijer Rumunije Emil Bok je u ponedeljak izjavio da podržava slobodno izražavanje demonstranata, ali da neće tolerisati nasilje.

Prvi put posle višednevnih antivladinih demonstracija u Bukureštu i u još 24 rumunskih gradova i posle dve večeri nasilja u Bukureštu, Bok se oglasio.

Na svim protestima tražene su ostavke predsednika Trajana Baseskua i Vlade zbog oštrih mera budžetske štednje koje pogadjaju gradjane.

Premijer je rekao da je ulično nasilje neprihvatljivo, dok su mirni protesti legitimni. Istakao je da je sloboda izražavanja garantovana u Rumuniji i da je obaveza države da štiti gradjane.

"Razumemo teškoće kroz koje prolaze Rumuni. Znamo da su teška vremena i da su mere koje smo preduzeli donele stradanja", naveo je Bok i dodao da je vlada tim merama uspela da dovede do relativne stabilizacije, ali da se rezultati još ne vide jer kriza traje.

Bok je rekao da je jedino rešenje dijalog Vlade sa svim činiocima, nevladinim organizacijama, na političkom nivou i u parlamentu.

Predsednik opozicione Nacionalne liberalne partije (PNL) Krin Antonesku rekao je odmah potom da njegova stranka traži ostavku Vlade i prevremene izbore.

Pogledajte još