Kapetan Konkordije odbio da nadgleda evakuaciju

Prema poslednjim informacijama koje objavljuju italijanski mediji kapetan kruzera Kosta Konkordia Frančesko Sketino nije poslušao naređenje lučkih vlasti da se vrati na brod i nadgleda spasilačku operaciju.

Italijanska agencija Ansa navodi da je Sketino "vrdao" kada su mu lučki zvaničnici naložili da nadzire spasavanje i čak rekao da ne može da se vrati jer zadnji deo broda tone.

"Idite sada na pramac, uspnite se na merdevine za vanredne situacije i koordinišite evakuaciju", rečeno je iz luke kapetanu, tražeći odgovor koliko je tačno bilo ljudi, dece, žena i putnika na brodu.

"Šta radite? Napuštate spasilačku operaciju? Kapetane, ovo je naređenje, ja sada komandujem. Vi ste proglasili napuštanje broda... Postoje već leševi", rekao je zvaničnik luke.

Frančesko Sketino je pitao: "Koliko?", a lučki zvaničnik je na to rekao da taj odgovor očekuje od njega - kapetana.

"Šta radite? Hoćete da idete kući", pitao je taj službenik lučke kapetanije.

Italijanska Ansa navodi da je kapetan kritikovan zbog toga što je navodno prekasno naredio da putnici bezbedno napuste brod.

Ukupno 29 osoba, četiri članova posade i 25 putnika, još nedostaje posle nesreće broda, rekao je u emisiji na italijanskoj televiziji komandant italijanske obalske straže Marko Brusko.

Među nestalima ima deset Nemaca i šest Italijana, rekao je Brusko, ne navodeći nacionalnost ostalih nestalih.

Do sada se govorilo o 15 nestalih, od kojij je četiri italijanskih turista, dvoje Amerikanaca, dva para Francuza i šest članova posade. Ali, jedan nemački zvaničnik je naveo da ima oko deset nemačkih turista za koje nemaju potvrdu gde su.

Brusko je rekao da ima još delova broda koje treba proveriti i da još postoji "zračak nade".

Do sada je pronađeno sedam tela, dvoje francuskih turista, jedan Italijan, jedan Španac, jedan mornar Peruanac i dvoje ljudi koji još nisu identifikovani.

Pogledajte još