Betonske lopte protiv putnika

DŽAKARTA, 17. januara 2012. (Beta-AP) - Nakon brojnih bezuspešnih pokušaja da spreči putnike da se voze na krovovima vozova - polivanja crvenom bojom, pretnji psima i opomena verskih vodja - vlada Indonezije rešila je da na železničke stanice i rampe postavi betonske lopte.

Vlasti se nadaju da će lopte veličine grejpfruta koje na lancima vise sa nadstrešnica stanica i rampi - i koje bi "jahačima" vagona mogle naneti ozbiljne udarce u glavu - biti dovoljne da spreče putnike da se penju na krovove.

"Skoro sve smo probali, čak smo na krovove stavljali bodljikavu žicu, ali bez uspeha", rekao je Mateta Rizahulhak, potparol državne železničke kompanije PT Kereta Api. "Možda će nam ovo uspeti".

Indonežanski vozovi potiču iz vremena holandskih kolonizatora, pre 60 godina, i saobraćaju po loše održavanim šinama. Pošto ih ima premalo, često su prenatrpani a kašnjenja su uobičajena pojava.

Stotine putnika redovno se penju na krov - jedni da izbegnu gužvu u vagonima, drugi da izbegnu plaćanje karte, a treći jer im je - uprkos opasnostima u kojima svake godine desetine ljudi poginu ili budu povredjene - "surfovanje na šinama" zabavno.

Pogledajte još