Majstor i Margarita

U svedenoj scenografiji, s pažljivo vođenim, odličnim glumcima koji s lakoćom igraju više uloga i muzikom koja naglašava i senči smenjivanje vremenskih planova, predstava prirodno ’raste’ do svog kraja , ubedljivo ide ka kulminaciji i, kao i roman - začuđuje i postavlja pitanja.

Dramaturg Milena Depolo skratila je priču i odabrala najvažnije scene a reditelj Boško Đorđević je jednostavno i efektno spojio i prepleo realistički ključ i fantastične elemente priče.

Roman "Majstor i Margarita" koji je pisan tridesetih godina XX veka, a objavljen tek krajem šezdesetih (26 godina nakon piščeve smrti), za tematsku osnovu ima priču o Majstoru koji je napisao roman o Pontiju Pilatu, najpoznatijem državnom činovniku u istoriji. Predstava dosledno prati događaje u romanu koji počinje dolaskom Volanda (Satane) u Moskvu i razvija se u dva fabularna toka - jedan prati događaje u Judeji, u vreme stradanja Hrista, a drugi događaje u Moskvi tridesetih godina XX veka. Novozavetna priča o osudi Pontija Pilata i stradanju Isusa, okosnica je dela koji se bavi istorijom ( sva imena osim Pilatovog izmenjena su u romanu), a deo u kom Satana ispretumba Moskvu događa se tridesetih godina XX veka i predstavlja i satiru, i parodiju i – anticipaciju.

Ko je bio Pontije Pilat i u koje carstvo je otišao? Gde je mesto umetnika u represivnom sistemu? Koje sile u svetu vladaju, pobeđuju, dominiraju? Koje su glavne ljudske smernice? Da li je "Majstor i Margarita" ljubavna priča? I, gde smo danas? Predstava postavlja i otvara pitanja i seća na sve fascinacije prvog čitanja romana. Tu su i slojevi, i prelazi, i odličan ritam predstave, i zamimljiva rediteljska rešenja, i odlična glumačka ekipa.

Goran Šušljik je Voland i Ješua Ha-Nocri, Branislav Trifunović je Majstor i Pontije Pilat a Milena Predić je Margarita. Tu su i Miloš Vlalukin, Nikola Vujović, Katarina Marković, Marija Milenković, Igor Trifunov, Nemanja Oliverić, Milena Nikolić, Zoran Ćosić, Ana Marković, Đorđe Marković, Mihailo Laptošević, Vladan Milić i Ana Dimitrijević. Muziku je komponovao Dušan Petrović Šane, scenografiju je potpisala Janja Valjarević a kostime Ivana Vasić. Predstava je nastala u saradnji BELEF Centra i "Zvezdara teatra" i od septembra će biti na redovnom repertoaru ovog pozorišta.

Jelena Jovanović

Pogledajte još