Cenzus da ostane na pet odsto

BEOGRAD, 18. januara 2012. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je u sredu da se protivi predlogu da se poveća cenzus za ulazak stranaka u parlament sa pet na sedam odsto osvojenih glasova na izborima.

"Ako bi se to uvelo svaki treći gradjanin ne bi imao svog predstavnika. Nisam za to", rekla je Djukić Dejanović za Radioteleviziju B92.

Ona je navela da je rejting stranaka promenljiv i istakla da će Socijalistička partija Srbije (SPS), čija je funkcionerka, bitno uticati i na buduću vladu.

"Jednom ste mala stranka, jednom najveća. Ne mislim da smo mi mala stranka, a izvesno je da smo parlamentrana stranka i bitno ćemo uticati na buduću vladu", ocenila je predsednica Skupštine.

Ona je rekla da će SPS sigurno na izborima dobiti više od deset procenata podrške birača i ocenila da je vladajuća koalicija "opravdala odluku i pokazala da može da rade zajedno SPS i Demokratska stranka (DS)".

Prema njenim rečima, ta koalicija bi bila dobra i za ubuduće, "a pravo da verujem u to daju mi i lična svojstva (predsednika DS Borisa) Tadića i drugih ljudi iz te stranke sa kojima sam saradjivala".

Pogledajte još