Česi o budžetskoj odgovornosti na referendumu

PRAG, 18. januara 2012. (Beta) - Česi će dobiti mogućnost da sami na referendumu odluče da li Češka treba da ratifikuje budući sporazum Evropske unije o budžetskoj odgovornosti kao i o prelasku zemlje na evro.

To je u sredu odlučila konzervativna vlada češkog premijera Petra Nečasa.

Uslov da se Češka obaveže na budžetsku odgovornost i da Briselu daje na uvid svoje predloge državnog budžeta biće da Česi to odobre na referendumu, što će svakako morati da ratifikuje svojim potpisom i šef države, javlja danas agencija ČTK.

Vlada je ostavila otvorena vrata da ipak ranije potpiše sporazum o budžetskoj odgovornosti i da ga usvoji parlament, a da potom Česi o njemu odluče na referendumu kada se budu izjašnjavali i o pitanju da li žele da udju u evrozonu ili će zadržati svoju krunu.

Sporazum o budžetskoj odgovornosti koji priprema EU kao jedan od načina za sprečavanje budućih dužničkih kriza koje sada pogadjaju ceo kontinent zbog rasipništva i neodgovornosti pojedinih članica, izazvao je žestok spor u češkoj vladi i tenzije izmedju proevropskog šefa diplomatije Karela Švarcenberga i evroskeptičnog šefa države Vaclava Klausa.

Švarcenberg je čak zapretio odlaskom ministara svoje stranke TOP09 iz vlade što bi značilo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ukoliko se Češka ne pridruži tom sporazumu i ostane izolovana van evropskih tokova zajedno sa Velikom Britanijom.

Pogledajte još