SVETSKI HIT: DNK analizom do savršene linije

Trenutni svetski hit kada su dijete u pitanju je Nordiska dijeta, koju još nazivaju i DNK dijeta zato što se na osnovu genetskih testova određuje vrsta hrane i režim vežbanja koji svakom pojedincu omogućavaju da na najbrži i najlakši način, bez "bumerang efekta" dođe do savršene linije.

Kako piše britanski "Daily Mail", u studiji sprovedenoj u Danskoj na 7.700 ljudi uz DNK dijetu devet od deset ispitanika je smršalo, dok su neki izgubili i do 12 kilograma za četiri meseca.

- Pregledamo osam varijanti sedam gena koji se odnose na to koliko brzo pojedinac prerađuje masnoće i ugljene hidrate, kakav mu je apetit i aktivnost mišića - kaže dr Kerolin Heroks iz kompanije "myGenomics" koja je i kreirala ovu dijetu.

Ovaj specifični DNK test određuje koja dijeta najbolje pristaje određenom pacijentu - bilo da je to dijeta s malo masti ili manje ugljenih hidrata, ili dijeta niskog glikemičkog indeksa ili prosto samo uravnotežena ishrana.

Takođe, nije svim pacijentima potreban isti način rekreacije, pa ovaj test upućuje i na to da li su za kvalitetno mršavljenje pojedincu potrebne vežbe izdržljivosti ili možda pre vežbe snage.

Naučnici koji podržavaju ovu dijetu savetuju tri puna obroka i tri male užine sa ukupnim dnevni unosom od 1.300 do 1.800 kalorija. Ono što će posebno obradovati sve koji muče muku sa viškom kilograma jeste da nijedna namirnica nije zabranjena, već samo ograničena.

Naravno, sledeće pitanje jeste: koliko to košta? Genetski test se na Internetu prodaje za oko 120 eura, a u paketu od 215 evra uključeno je tromesečno savetovanje sa nutricionistima.

Da li neko od vas ima iskustva sa DNK dijetom?

Pogledajte još