Budućnost Srbije u privatnom sektoru

BEOGRAD, 18. janaura 2012. (Beta) - Vlada Srbije bi u ovoj godini trebalo da se koncentriše na borbu protiv krize, izjavila je u sredu u Beogradu direktorka i regionalna koordinatorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž.

Na sednici Odbora Privredne komore Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom, ona je rekla da to znači da sadašnja i buduća vlada treba da se fokusiraju na zdravo fiskalno upravljanje i smanjenje deficita javne potrošnje, ističući da će 2012. biti "jako teška godina".

Svetska banka, kako je istakla Armitidž, misli da privatni sektor treba da pokrene razvoj Srbije.

Prema rečima Armitidž, tema novog izvestaja SB za Srbiju je kao da se nastavi ekonomski rast, a akcenat je stavlje na rast izvoza, poboljsanja kvaliteta obrazovanja i sticanja novih veština postojeće radne snage.

Šef Kancelarije SB u Beogradu Lu Brefor je naveo da se u izveštaju SB (www.worldbank.rs) o putu Srbije ka napretku navodi da je za razvoj od ključnog značaja privatni sektor.

Prema njegovim rečima, Srbija mora ubrzati reforme i novi model rasta ekonomije zasnovati na izvozu. To, kako je istakao, ppodrazumeva vise investicija, prvenstveno direktnih stranih investicija.

Pogledajte još