Proširena lista dela čije kopiranje je zabranjeno u SAD

VAŠINGTON, 19. januara 2012. (Beta-AP) - Američki Vrhovni sud podržao je u sredu zakon kojim se u SAD zabranjuje kopiranje slika Pabla Pikasa, filmova Alfreda Hičkoka, muzike Igora Stravinskog i miliona drugih dela stranih umetnika koja su do sada bila slobodno dostupna.

Vrhovni sud je rekao da je Kongres delovao u okviru svojih nadležnosti kada je zakonom proširio zaštitu od kopiranja na dela koja su ranije bila dostupna javnosti, a datiraju od sredine 20. veka.

Osnovni zakon o zaštiti autorskih prava u SAD je donet 1994, a njegova namera je bila da uskladi SAD s medjunarodnim sporazumima o intelektualnoj svojini. U presudi iz 2003. Kongresu je dozvoljeno da može da na listu zaštićenih dela stavlja nova dela, i sada je to prvi put učinjeno.

Bez zakona o zaštiti autorskih prava, američkim umetnicima bilo bi teško da zaštite svoja dela u nekim zemljama koje nemaju specifične sporazume o zaštiti intelektualne svojine sa SAD.

Zakonom se zahteva da zainteresovani traže dozvolu ili plate za autorska prava pre nego što koriste ili kopiraju neko delo.

Kritičari tog zakona žalili su se da su orkestri, profesori i drugi koji se oslanjaju na dela koja su slobodno dostupna, bili sprečeni da u svojim repertoarima imaju, na primer, "Peću i vuka" Sergeja Prokofjeva, kao i mnoga druga dela, zbog njihove previsoke cene.

Pogledajte još