Antifašisti pozivaju na obeležavanje Racije

NOVI SAD, 19. januara 2012. (Beta) - Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je u četvrtak Novosadjane da se u subotu okupe na Keju žrtava racije i odaju počast žrtvama zločina, povodom 70. godina od Novosadske racije.

"Sugradjanke i sugradjani, dodjite da se, bez gazdi, političara i popova, bez onih koju su tu zbog protokola, zbog plate ili zbog toga što večito love ljudske duše, setimo ljudi koje je ideologija zla odvela u smrt pod ledom Dunava. Da se u tišini, bez govorancija i velikih reči, jedni s drugima, prisetimo lekcija iz prošlosti", navodi se u saopštenju.

Antifašistička akcija ocenila je da je u Srbiji na delu "zatiranje antifašizma" i upozorila da u vremenima beznadja fašizam i njemu srodne ideje lako nalaze svoj put.

Ovogodišnje pripreme za obeležavanje sećanja na više od 1.300 žrtava zločina Novosadske racije, koje je pobila i pod led Dunava bacila madjarska fašistička vojska od 21. do 23. januara 1942, prate brojne nesuglasice na relaciji Srpska pravoslavna crkva (SPC) - gradske vlasti.

Gradske vlasti su prvo saopštile da će komemoraciju organizovati u subotu, 21. januara, a SPC da će je organizovati u ponedeljak, 23. januara.

Pogledajte još