Beogradska filharmonija u znaku Zmaja

BEOGRAD, 19. januara 2012. (Beta) - Orkestar Beogradske filharmonije će u petak, 20. januara, na Kolarcu obeležiti Novu godinu po kineskom kalendaru i time završiti ciklus novogodi1njih koncerata za ovu sezonu, saopšteno je u četvrtak iz Beogradske filharmonije.

Sa dirigentom Vangjanom Ojangom i violinistom Menla Huanom, orkestar će izvoditi dela najpoznatijih kineskih kompozitoram, navodi se u saopštenju.

Dana 23. januara 2012. godine po Gregorijanskom kalendaru, počeće 4710. kineska godina, poznata još i kao Godina zmaja.

Nakon godine suzdržanog zeca, dolazi vladanje nadahnutog zmaja, koji se u kineskoj mitologiji smatra najsrećnijim znakom. Zmaj je simbol cara, muške energije, moći i smatra se karmičkom životinjom koja vraća pozitivnu energiju koju ste poklonili ljudima, kaže se u saopštenju filharmonije.

Domaćin koncerta biće ambasada Kine u Srbiji.

Filharmonija je u okviru ciklusa nove godine, za koji je dobila i podršku Evropske unije, ove sezone obeležila dolazak 5772. jevrejske, 1433. islamske i 2012. godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru.

Kako je navedeno, na osnovu pozitivnog iskustva i velikog interesovanja publike, filharmonija će i ubuduće uvrstiti u redovnu koncertnu sezonu taj ciklus, koji ima za cilj da predstavi drugačije kulture i tradicije i proslavi različitost.

Pogledajte još