Rusija da odustane od raketa u Kalinjingradu

VILJNUS, 19. januara 2012. (Beta-AFP) - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je u četvrtak Rusiju da odustane od planova o jačanju vojnog prisustva u Kalinjingradu, ruskoj enklavi izmedju Poljske i Litvanije.

"Izjave Rusije naravno predstavljaju motiv za zabrinutost Alijanse", rekao je Fog Rasmusen novinarima prilikom posete Litvaniji.

On smatra da su "ruske najave o izradi sistema vojne odbrane usmerene protiv fiktivnog neprijatelja, neprijatelja koji ne postoji, potpuno rasipanje finansijskih sredstava".

"NATO uopšte ne namerava da napadne Rusiju", kazao je Fog Rasmusen na konferenciji za novinare u Viljnusu sa litvanskom predsednicom Dalijom Griboskajt.

Moskva namerava da u regionu Kalinjingrada postavi rakete kratkog dometa "Iskander", a ruski mediji su nedavno izvestili i o planovima vlasti da postave sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Rusija je u više navrata saopštila da će biti primorana na takve korake ukoliko se ne dogovori s NATO-om vezano za postavljanje antiraktenog štita u Evropi.

NATO je pružio uveravanja da je štit u službi odbrane od pretnji iz zemalja kao što je Iran.

Pogledajte još