Vlada diskriminiše opštine

LUČANI, 20. januara 2012. (Beta) - Vlada Srbije svojim uredbama diskriminiše opštine koje imaju manje do 50.000 stanovnika, a favorizuje gradove, što podstiče neravnomeran razvoj i odlazak kadrova, izjavio je u petak predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović.

Jolović je agenciji Beta kao primer naveo uredbu usvojenu krajem godine, o izmenama i dopunama koeficijenata za obračun ličnih dohodaka zaposlenih u državnim organima, prema kojoj su za isti posao i stručnu spremu plate mnogo veće u gradovima nego u opštinama.

Kako je objasnio, zaposlenima u opštini Lučani sa fakultetom i stručnim ispitom plata je 47.000 dinara, sa višom školom 31.000, srednjom 23.000 a čistačice imaju oko 16.000.

Plata predsednika opštine Lučani, kako je naveo, iznosi 76.000 dinara, što je mnogo manje nego u opštinama koje imaju status gradova.

"To je potcenjivanje lokalnih samouprava, gde takodje rade državni službenici, a u Lučanima postoji preduzeće gde više od stotinu radnika prima veću platu od moje, direktor čak pet puta više, a državi i lokalnoj samoupravi nikakve obaveze ne plaćaju", kazao je Jolović.

Pogledajte još